My Precious Clowesia kenga

This is the most beloved orchid of mine. Feel free to enjoy the beauty of her.
Among my other collection, she's the most slowest blooming orchid and it is worth it to wait for a month from the day her showed the first spike from the lower part of her bulb.
At the very first time my wife, Umar and I saw this lovely orchid,
we thought it was a plastic or orchid's replica.
But now, these flowers are more darker and more fluffy than previous bloomed.
Below is the after-bloomed Dendrobium crumenatum.
Some people said that this species will only bloom once a year,
but my mother's orchid had bloomed for the third consecutive time this year.
Unluckily, I was in Putrajaya when these orchids in full bloomed.
Below is young mangosteen in my parents front yard.
Guess what fruit is this?
This renanthera is among the first orchid I bought to my mother.
First blooming Amboinensis in my patio.
This is the only orchid on my office table, Psychopsis Papilio
Near blooming flowers from both spikes.

This is a gift from my mother's best friend. It is the first time blooming in Lot 3390.
Laughter is the Best Medicine:
A doctor had just given a boy an injection in his arm. He was about to put a bandage on his arm when the boy said, Would you mind putting the bandage on my other arm, doctor?
> Why? I'm putting it over your vaccination so that the other boys will know not to bang into it.
You don't know the boys in my school, doctor!

John Smith was sent to Central Africa by his company. He sent a postcard to his wife
as soon as he arrived. Unfortunately it was delivered to another Mrs Smith whose
husband had died the day before. The postcard read: ARRIVED SAFELY THIS
MORNING. THE HEAT IS TERRIBLE.

Today is My Birthday

Nilah catasetum yang berkembang jua akhirnya, pokoknya masih lagi muda remaja. Clowesia kenga masih lagi belum kembang, lama betul, semua daun dah keguguran, tinggal 2 bulbs yang comel je. Biasalah catasetum, bunga pelik2, pokok dia je yang senang kita kenali.
Bunga dia atas ni seakan ada gabungan
Cycnoches maculatum dan Cycnoches
pentadactylon
Ini adalah orkid hutan yang menjadi keluarga terbaru
kami di Lot 3390. Coelogyne cumingii.
Tak tahu lagi nak letak kat kayu atau letak dalam pasu.
(dah selamat dalam pasu dah)
Farmeri ni pun dah gugur semua bunganya.
Ada 2 bulb baru yang sihat memanjang.
Kalau kita dah biasa beli pokok bunga yang jenis tumbuh bebanyak dalam satu pasu nih, pasti kita selalu buat perbandingan antara satu nurseri dengan nurseri yang lain. Contohnya, farmeri yang saya beli di atas ni harganya RM15. Bila saya jenguk nurseri lain, harganya RM35 sepasu. Pokoknya sama banyak dan pasu pun sama jenis, tak lebih RM1 beza harganya. Tapi, bila saya ke nurseri berdekatan rumah saya, harganya mencecah RM40. Memang terasa mahal sikit tetapi pasunya cantik, pokoknya pula 5 kali ganda banyak bilangannya berbanding dengan pokok yang dijual di dua nurseri terdahulu. Kalau saya jenis kaki bisnes, konfem saya beli yang RM40 ni dan pindahkan ke dalam 5-6 pasu baru dan seterusnya jual dengan harga RM20-30.
Senang kan buat duit? Hehehehehe.Saya mohon sesiapa yang tahu ID pokok nih, (pokok lily ke?) tolong kasitau saya ye. TQ.
(Minggu lepas time chatting dgn sorg member Mat Salleh dari USA dalam FB time main game Mafia Wars, kami guna Sistem Barter, tukar barang.
Lepas siap, saya taip TQ, dia tanye TQ tu ape? huhuuhhu)
Tolong ye!

Mencari Orkid di Turkmenistan

Baru je beberapa hari nih cakap pasal member yang akan berangkat ke oversea, posting di sana. Ingatkan bolehlah saya tolong jaga orkidnya yang tak dijual atau yang disayanginya iaitu kebanyakannya orkid hutan.
Alih2 saya sendiri pun bakal posting ke Turkmenistan. Haru2, dahlah anak dan isteri duk jauh, lepas nih berpisah pulak dengan keluarga dan orkid2ku yang tersayang....sedihnya.....
Snail moon ni kat atas pokok orkid harimau Siam nih, syok je kenduri beramai2 atas orkid yang subur nih.
Orkid di atas nih nampak subur, tapi tak berapa nak berkenan di hati. yang bawah ni saya dah booking, tunggu punya tunggu ingatkan bunga yang nak keluar, last2 anak pokok baru. hancuss.
Di bawah ni keluarga coelogyne gak kot, ni pun same kes, ingatkan spike yang naik, rupenye anak orkid jugak daaa...
Yang kat atas ni, daripada nurseri abang Ariffin di Paka,
catasetum yang tak berdaun ni lak kt mantin.
Geram je tengok, mahu dekat RM80 sepokok nih.
Racun, racun, racun....
Ni lah orkid hutan yang saya beli di agro bazaar Paroi.
bawah ni namanya dan contoh bunga.
Ini mariposa alba yang dibeli daripada Kak Tina itu hari. tengok2 bunga ni dah hilang, tak tahulah ape yang makan atau geram melihatnya. huuhuhuh. Untung ada dua spike, dah nampak bulb baru dan satu spike lagi dah bercabang, bakal ada 3 bunga satu pasu. Insya Allah.
Nampak kering-kontang je catasetum nih, nah kau, 2 spikes sekali keluar....
Lama betul bertahan bau dan bunga violacea nih.
Nilah Clowesia kenga yang jenuh menunggu bunganya berkembang, catasetum yang lain dah banyak gugur bunganya time balik dari Labuan...Sedih, tak sempat snap gambar bunganya. Yang tambah luka di hati, nama pun belum tahu lagi....
Cuuuuuuun, kan! Walau pun dua kuntum dah disunting orang...
Yang bawah ni, lagilah mengembang.
bellina ni dah keluar bunga lain dah.
ni amboinensis beli daripada Kak Tina jugak.
Brassia eterna wind yang dimakan belalang. Geram betul, hari2 datang menyinggah.
Phalaenopsis lamelligera ni pun dah keluar kudupnya. Sayang daunnya ada koyakan sikit sebab pot plastiknya yang ringan, asyik jatuh ke lantai.
Ni catasetum tak berapa nak kembang nih. Macam Ugly Duckling pulak. Takpe, kita tunggu aje bunganya berkembang, pasti mengalahkan jiran2nya yang lain.
Adiosss Seniora Seniore.

Floria Putrajaya 2009

1hb Ogos 2009, Hari Pertama Floria Putrajaya. kami anak-beranak bersiap untuk terus ke Putrajaya. Kami pergi dengan tujuan untuk melihat orkid2 yang dipamerkan di sana, bukan untuk membeli orkid ye, sebab kami dah stop beli sebab saya mungkin akan diposting ke oversea dalam tempoh sebulan nih.

Punyalah susah nak ambik gambar Umar tanpa dia bergerak.
Akhirnya, 2 keping ni aje gambar dia yang boleh upload untuk tatapan keluarga dan rakan2.
Sila ambil perhatian, gambar bunga matahari yang telah gugur tu bukan hasil kerja tangan Umar ye..hehehehehe!!q
Subhanallah, cantiknya bunga beraneka warna yang dijadikan hiasan tiang seri utama nih.
Adalah 5-6 kali snap gambar Umar kat sini, semua tak berapa nak menjadi.
Akhirnya gambar bunga jelah.
Berapa jamlah tukang bunga ni ambil masa untuk buat susunan nih.maaf ye, yang ni dah ada budak pompuan mana ntah rosakkan susunan bunga nih.Badak kecik, badak kecik, di mana badak besar...Umar bertanya.
My wife pun sama over excited tengok bunga.
Setelah berpenat-lelah berjalan, akhirnya sampai bahagian orkid. Tapi tak sehebat pameran dan jualan orkid di Agro Bazaar Paroi. Rasa tak berbaloi pulak kena sekatan Polis yang saja je buat road block di Kajang tadi. heheheeh. Demi baja Cap X keluaran B'Green, sanggup saja merentasi road block dan apa jua halangan.
Dah ada orkid nih, tapi masih lagi belum tiba masanya untuk berbunga.
Akhirnya tiba di gerai tuanpunya orkidla.blogspot.com iaitu Master Saiful. Sempat jugak rembat baja Cap X yang hangat diperkatakan tu.
Bulbophyllum Phalaenopsis, Punyerlah sayang tuannya, sampai tak bagi kena panas, kalo anak berjemur tengah panas seharian pun, tak diherannya. (gurau aje master!)
My wife dah berkenan tengok hasil kerjatangan Master Saiful nih.
Berkenan gak tengok anak bilbo Phal ni, tapi my wife dah menjeling tajam. Hanya belikan anak Catasetum Penang Red X Catasetum callosum satu, tu pun orang kirim.My wife pun dah pening2 lalat sebab panas, kami pun terus menuju puncak ke galeri makan!!
Lepas pekena Nasi Ayam RM4, my wife lak order Soto yang supnya memang sedap tahap world RM4, dan pelbagai jenis minuman seperti Cat Eye Juice Rm1.50, jus Batang Tebu RM1.50, 100 Plus RM1.50, Ice Lemon Tea RM1.50, Sky Juice RM1, Air Bandung RM1.50, Cappuccino Blended RM3.50, ABC dan Cendol RM2 setiap satu. (saja je nak kasi panjang).

Memang korang takkan percaya, tapi gitulah kami tiga beranak minum, terutamanya saya, hehehehe...! (Cappuccino blended tu Umar yang punyer, jenis kacang bercitarasa tinggi gak tu).

Balik rumah, tahu ajelah camner perut memulas dengan air campuran tu, tak termasuk Milo Ais bungkus kongsi tiga beranak pagi tadi lagi.