Demam Selsema Melanda Diri

Dah dua hari demam selsema. Dua hari jugaklah saya MC. Ingat nak siapkan rumah orkid, tapi tenaga tak berapa nak ada, so, duk diam kat rumah ajelah. hari ni dah janji dengan wife nak upload gambar orkid. sekarang ni baru lepas pekena mi dan kopi yang sungguh beraroma di Corner Bean Cafe, menghadap Balai Polis Paka.
Curly yang tak berapa nak curly - jenis pemalu nih.
My wife yang pilihkan. Cun!!
Cantiknya bunganya - cuma raknya belum siap, terpaksa menumpang atas pagar dulu.
Arachnis yang terkini berbunga. Banyak dah adik-beradiknya jadi cutting dan berpindah ke rumah kakak dan emak.
Baru perasan pokok ni yang berada dalam salah satu daripada empat pasu arachnis. First time berbunga dalam jagaan. Entah camne bunganya.
Antara orkid yang paling lama bertahan bunganya, dan paling murah, hihiihih. tapi cantik.
bellina beli dengan kak tina, daunnya macam kipas.
Ni pun tahan lama bunganya.
catasetum ni dah berpindah semula ke rumahku, sebab siput kecik manyak suke sama (bulb ke spike baru naik, tak tahu)
Dua-dua orkid ni pun takde tempat tetap lagi, menumpang sebelah pokok lily hadiah makcik kak adik.
Orkid hutan kat bawah ni, yang Hud potong tinggal dua batang je, baru nak keluarkan kudupnya. (dah arwah dah, semut ari2 dtg ziarah)
Yang bawah ni, beli dengan kak tina, Jumaat lepas pi rumah dia, siap bawak escort lagi, mak dan bapak mertua ikut sekali. takpe ye kak Tina? hiihihih..
lawa betul orkid nih, tapi tak beli sebab kelihatan daunnya yang tak berapa nak cun (dan juga harganya yang teramatlah tingginya)

Orkid Mini Butterfly Kuning

Ada anak tumbuh, tapi takleh dialih, sebab tumbuh di atas induk. Asalnya letak bawah rumah orkid, last2 alih letak bawah patio sebab moss terlalu berair disebabkan slalu hujan.
Keluarga baru dari nurseri di Simpang Pertang, N9.

Orkid di Rumah Bonda

Pokok orkid merpati ni berasal daripada atas pokok jambu jiran depan rumah. Mak ambil dan ikat di batang pokok pinang, awal tahun dah berbunga, tak sempat nak snap gambar sebab tahan 2 hari je bunganya. Kudupnya pun tak nampak, tiba2 je keluar bunga.Orkid Merpati - Dendrobium crumenatum
Ahad lepas berbunga lagi, ingatkan berbunga setahun sekali. tapi bunganya tetap bertahan 2 hari jugak. tapi kali ni, sempatlah snap 2-3 kali. Yang bestnya, mak dah alihkan ke perdu 3 pokok yang berlainan dan semuanya berbunga, termasuklah induk kat atas pokok jambu jiran. Macam berlumba lak berbunga.
Subhanallah. Suka tengok bunganya yang bergantung, begitu unik dan ergonomik sekali tangkainya. Bayangkan bunga bentuk kotak2, tentu takde orang nak kumpul buat koleksi.Saya suka orkid ni sebab kita tak perlu letakkan hidung kita dekat bunganya untuk menikmati haruman aslinya, cuma lalu aje di sebelahnya, pasti baunya melekat celah hidung. nanti mintak dengan mak bila rumah orkid sebelah patio dah siap, bolehlah ikat di tiang kayu rumah. Mungkin tahun depan baru berbunga kembali. Saja nak tunjuk pokok betik ni mengelak wayar letrik depan rumah
Heliconia. There are 40++ different species of Heliconia. Kalau tanya Lebai Google, spesis ni ada pertalian jugak dengan pokok pisang. Omputeh panggil 'lobster claws'. Orang kulit hitam lak panggil 'parrot flowers'. Hihihihihi.. Ontah apo2 ontah...
Catasetum (Clowesia Kenga) di atas sedang menumpang di pondok orkid mak.
orkid hutan yang wangi baunya.
bunga kuning ni yang selalu berbunga tak kira masa.
Catasetum hadiah Kamariah buat mak, dah nampak bulb baru mula kelihatan, 2 bulan togel menempuh hibernasi kot. hihiihi.My Angraecum sesquipedale pun turut menumpang di rumah orkid mak.

Mari Berpeksah

Setelah berbulan, nyaris2 bertahun menunggu, akhirnya ada juga sahabat yang berani menyahut cabaran ceplos kami untuk lunch di Bangkok (cabaran sesama sendiri nih). Semoga rezeki sahabat baik aku, Nik yang suka belanja para sahabatnya yang lain, CheSol, Abe Ja, Palee dan aku dimurahkan rezeki oleh Allah hendaknya. Nanti dapat bonus, giliran aku pulak belanja peksah.
Beginilah rupa masakan Thai yang dinamakan peksah. (sori ler senduk dan sudu menghalang pemandangan yang menggiurkan nih) Ramai member x-smkj selalu dengar cerita kami yang selalu berpeksah di Kerteh ni, tapi tak tahu apa itu peksah. oleh kerana ada permintaan hangat daripada Madi di KL, nazir di Nilai, Ayub di JB, maka di sini aku tunjukkan rupenye peksah yang selalu mengganggu mimpi kami di sini. (First time diperkenalkan dengan peksah time cheSol belanja - time tu CheSol baru bertukar kerja dari Gebeng ke Kerteh)
Ikan siakap peksah.
Sambal peksah yang membangkitkan nafsu
Hasil kerja keras tanpa jemu

Balik rumah tengok pokok keladi bunting dalam kolam berbunga. tak pernah aku tengok bunganya.
Ni orkid hutan yang dijual oleh orang asli dekat simpang nak masuk ke Tasik Chini dari Muadzam Shah. RM5 je. Kelihatan kelopaknya kiri kanan macam dah kene curik.
(dah tahu namanya - Bulbophyllum macranthum, tqvm abiom)
Upah untuk Hud yang rajin membantu siram pokok time aku outstation, ketam nipah.
Cymbidium finlaysonianum
Dah bertukar jadi biji benih ke ni?

Projek Rumah Orkid

Aku baru je planning nak buat rumah orkid di tengah2 antara patio dengan bilik belakang, tengok2 adik aku, Hud dah siap pasang rumah orkid mini kat rumah. Habis pokok arachnis aku 4 pasu tu luka2 sebab akarnya melekat di konkrit pagar dan kayu cengal terputus sekali - diangkutnya dan diikat ketepi tiang rumah orkid. Geram je tengok akar yang sihat dicabul sedemikian rupa. Pokok orkid hutan yang dah nampak kudup bunga ni pun dialihnya, siap dipotong batang pokok yang disangkanya sudah mati. Tengok2 tinggal 2 batang je, tu pun selamat sebab ada daun di hujungnya, kalo tak, hancuss. Aku beli RM3 je pokok ni.
Beginilah jadinya selepas ditrim oleh Hud.
Yang ni pulak, RM5, semua tak tahu ID lagi.
Ini pun RM5. kalau di Car Boot Sale Shah Alam,
mahunya RM40 sepasu (sila abaikan pagar rumah yang belum dicat lagi tu, sebab tunggu wife duk sekali nanti next year, baru cat ikut citarasa beliau)
Yang bawah ni, hadiah dari isteri tersayang..hiihihih..
Yang bawah ni, makcik nurseri tolak RM5, asal RM15.
Mungkin bosan hari2 aku tanye hargenye. hihiihih,tak malu.
Kawasan tengah yang takde bumbungan ni, aku ingat nak pasang net hitam. Net dah ada, mak yang punyer. Tunggu duit homestay bulan lepas masuk, baru beli 'cable tie' dan batang paip besi buat bumbung.
Brassavola David Sander (corrective action by kak tina)
Catasetum 4 beradik lain keturunan
Vanda oren hadiah pertama dari omak den. Ada anak sekali tu.
Renanthera Imschootiana
Cattleya jingga yang sungguh mendebarkan hati - belum tahu asal-usul nama. Ada lagi kudup bunga yang bakal berkembang.
Coelogyne rochussenii - kawan mak mertua hadiahkan. Ada lagi orkid lain tu kat rumah beliau. Tengah tunggu giliran 'relocate' dari Lenggeng ke Paka. Nanti aku hadiahkan makcik ni lily kaler peach yang melambak dan meliar suburnya dirumah mak.
Semalam Manager sebelah opis ajak p rumah, tunjuk2 pokok palma dan bonsainya yang cun. dia cakap, kalo kontraknya tak disambung, maka akulah orangnya yang layak untuk menjaga beberapa pokok yang tak mampu untuk beliau bawa bersama time pindah nanti. dia cakap aku The Chosen One since dia terserempak aku kat nurseri dekat rumah tu, menunjukkan bahawa aku seorang yang menyayangi fauna sepertinya juga. heheheeh. Rezeki jangan ditolak, nak2 yg datang tanpa dicari....Alhamdulillah...